JanneOlsen

Islannin Ihme - ottaako Suomi opiksi?

 

Kuka olisi uskonut, että maa, jossa on vähemmän ihmisiä kuin Pohjois-Pohjanmaalla menee jatkoon jalkapallon EM-kisojen alkulohkosta? Reilun 300 000 asukkaan Islanti pelasi ennakkoluulottomasti omiin vahvuuksiin nojaten ja meni täysin ansaitusti jatkopeleihin. Tasapeli Portugalia vastaan lohkon avauspelissä jo osoitti, että Islanti tulee puolustusvoittoisella taktiikallaan olemaan paha pala kenelle vain. Siksi seuraavan ottelun tasapeli Unkaria vastaan oli jopa pettymys, sillä Islanti johti ottelua viime minuuteille asti. Kahden vakuuttavan tasapelin jälkeen ei ollut edes yllätys, että Islanti voittaa Itävallan ja näin varmistaa lohkon kakkossijan heti Unkarin jälkeen.

 

Islanti - Unkari ottelun alla katsoin ennakkostudiota, jossa asiantuntijana oli Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja Tommi Kautonen. Kautonen kritisoi Islannin taktiikkaa tylsäksi ja pelaajia "virhealttiiksi". Odottiko Kautonen todella, että Islanti pelaa näyttävää, iloista ja hyökkäävää taitofutista a'la FC Barcelona? Jalkapallon kääpiömaaksi (lisenssipelaajia n. 20 000) Islannin saavutus jo pelkästään kisoihin selviymisestä on uskomaton. Islannin kanssa samassa karsintalohkossa oli kuitenkin sellaisia rutinoituneita maita kuten esimerkiksi Hollanti, Turkki ja Tsekki. Käsittämättömäksi ja utopistiseksi saavutuksen tekee se, että Islanti pelasi alkulohkon tappioitta ja selviytyi neljännesvälieriin Englantia vastaan. Tässä valossa katsottuna Kautosen pitäisi kaivaa ruutuvihko ja kynä esille ja kritisoimisen sijaan ottaa opiksi. Mitä sellaista Islannissa on tehty viime vuosien aikana, että tämä kaikki on mahdollista?

 

Ilman kynää ja ruutuvihkoakin voidaan todeta, että Islannissa on satsattu jalkapalloon paljon. Valmennus on ammattitaitoista pikkujunioreista alkaen ja olosuhteet viimeisen päälle kunnossa. Pienen yhteisön vahvuus piilee siinä, että kun asiat alkavat mennä oikeaan suuntaan, koko yhteisö antaa toiminnalle täyden tuen. Nytkin Ranskassa on eri lähteiden mukaan 30 000 - 50 000 islantilaisfania. Se on n. 10% koko maan väkiluvusta. Koko maa on jalkapallohuumassa ja se antaa jokaiseen otteluun altavastaajana lähtevälle Islannille voimaa ja uskoa, että mikä tahansa vastustaja voidaan voittaa. Kaikesta tästä Suomen jalkapalloilulla on paljon opittavaa. Ammattitaitoinen valmennus nappulaliigasta alkaen, asianmukaiset olosuhteet, yhteisöllisyys ja vahva usko omaan tekemiseen. Kaikissa edellä mainituissa Suomella on petrattavaa, paljon.

 

Neljännesvälierässä Islanti kohtaa valtavien odotusten ja paineden alla pelaavan Englannin. En yllättyisi yhtään Islannin voitosta. Sen verran vakuuttavaa suorittamista joukkueen pelaaminen on ollut. Islannin peli ei ehkä ole kaunista, mutta tehokasta se on.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Samansuuntaisia eilen pelejä katsellessani mietin. Että miksei suomessakin voitaisi kerätä nippu lupaavia nuoria tehovalmennukseen kunnon rahoituksella, jonka voisi tarjota vaikka järjettömät mammonat takoma peliyhtiö Supercell tai joku sen pääomistajista.

"Teistä kaikista tulee hyvätuloisia futisammattilaisia ja kunniakansalaisia, jotka veivät maansa arvoturnauksiin ja pärjäsivät siellä".

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Aivan. Suomalaisessa futiksessa pitää tehdä paljon ryhtiliikkeitä vähän joka saralla menestyksen saavuttamiseksi. Nyt vallitsee negatiivinen ajattelu ja suomalaisen jalkapallon väheksyminen. Hyvänä esimerkkinä maajoukkue, jonka mahdollisuudet teilataan lähes joka karsinnoissa jo ennen ensimmäistä otteluakaan. Melko kovasta lohkosta Islantikin EM-kisoihin pääsi. Onko Islannilla parempia yksilöitä, kuin Turkilla, Tsekillä tai puhumattakaan Hollannista? Ei varmasti, mutta joukkueena Islanti on Euroopan huippuja ja tähän Suomessakin pitäisi pyrkiä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Miksi ihmeessä Suomen menestyminen miesten jalkapallossa on niin hemmetin tärkeää, että siihen olisi vielä nykyistäkin enemmän panostettava?

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Miksi ei? Kansainvälisessä urheilussa menestyminen nostaa kummasti kansan yhteisöllisyyttä ja itsetuntoa. Sanottiin, että 1995 jääkiekon maailmanmestaruus oli etenkin henkisesti todella tärkeä suomalaisille. Keneltä se on pois, jos jalkapalloon ja urheiluun ylipäätään satsattaisiin?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Aina se joltain on pois, jos yhteiskunta suosii (a) yhtä urheilulajia muiden kustannuksella tai yleisemmin (b) urheilua ja erityisesti huippu-urheilua muiden elämänalueiden kustannuksella.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #6

Lisäisin vielä, että suomalaisten perinteisistä menestyslajeista yleisurheilulla ja hiihdolla on ainakin se hyvä puoli, että niissä sukupuolet ovat suurin piirtein tasa-arvoisia huomioarvoltaan.

Katselen kyllä itsekin mielelläni futisotteluja, joten kyse ei ole mistään henkilökohtaisesta antipatiasta. Minusta vain se, että Suomi olisi joskus näissäkin kisoissa mukana, ei ole mitenkään niin ihmeellisen tavoiteltavaa, että sen takia kannattaisi hirveän voimaperäisiin toimiin ryhtyä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Islannin joukkueen nimilistalla on yksi Laxdal sekä kaksi pelaajaa, joiden nimi päättyy "-sen". Kaikki muut nimet ovat tyyppiä "-son"! Tämä on suora seuraus islantilaisesta nimikäytännöstä, mutta todistaa myös, että joukkue pelaa täysin ilman maahanmuuttajavahvistuksia. Raivostuttavaa, että se silti pärjää noin hyvin (pohjoismaisessa) ilmapiirissä, joka rohkaisee monipuolistamaan kulttuuria ja kannustamaan maahanmuuttajia kotoutumaan urheilun kautta!

Ai joo. Mahtaako Islannissa edes olla tällaisia 2000-luvun uus-saarelaisia?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Islanti - Unkari ottelun alla katsoin ennakkostudiota, jossa asiantuntijana oli Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja Tommi Kautonen. Kautonen kritisoi Islannin taktiikkaa tylsäksi ja pelaajia "virhealttiiksi". Odottiko Kautonen todella, että Islanti pelaa näyttävää, iloista ja hyökkäävää taitofutista a'la FC Barcelona?"

Ei Kautonen odottanut. Kautonen nimenomaan odotti, että Islanti pelaa tylsää jalkapalloa ja pelaajat ovat virhealttiita.

Statistiikka todistaa niin Portugali- kuin Unkari-pelinkin osalta Kautosen olleen oikeassa. Unkari teki molemmissa otteluissa paljon virheitä, ensimmäisessä 17, jälkimmäisessä 15.

Laukaukset ensimmäisessä (Islanti ensin mainittuna) 4-17, jälkimmäisessä 4-9, kohti maalia ensimmäisessä 4-10, jälkimmäisessä 2-4.

Statistiikka kertoo Islannin pelin olleen tylsää puolustuspelaamista. Pelin mielenkiinto oli yksinomaan vastustajan tekemisistä kiinni. Islannin peli oli juuri sellaista kuin Kautonen odotti.

Onko bussin rakentaminen rankkarialueelle jalkapallolle hyväksi? Itse kutsun Islannin pelitapaa jalkapallon raiskaamiseksi. Enkä tarkoita, että Islannin joukkueen raiskaamisen kohteeksi olisi joutunut peliväline, vaan koko laji.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Täysin samaa mieltä.. Jos kyseessä olisi Espanjan, Saksan tai Ranskan kaltainen jalkapallon mahtimaa. Silloin voitaisiin puhua lajin raiskaamisesta. Mutta kun kyseessä on Islanti. 300 000 ihmisen lilliputtivaltio keskeltä ei mitään. Tässä mielessä Kautosen kommentit olivat naurettavia.

Urheilussa ja arvoturnauksissa on aina ollut asetelma isot vastaan pienet. Ei Islanti ensimmäinen maa ole, joka sen "bussin" ajaa maalin eteen. Se on pelin henki siinä vaiheessa kun ylivoimainen ennakkosuosikki yrittää murtaa täydellisen altavastaajan puolustusmuurin. Siinä omalla tavalla testataan myös ennakkosuosikkeja. Kuka muurin pystyy murtamaan? Edellisissä MM-kisoissa oli Costa Rica, joka muistaakseni selviytyi puolivälieriin asti, ennen kuin tuli liian kova pala vastaan. Näin käy myös Islannille jossain vaiheessa, mutta lajin raiskaamisen sijaan on todella mielenkiintoista nähdä, miten Englannille käy neljännesvälierissä.

Mielestäni on mielenkiintoista nähdä arvokisoissa erilaisia joukkueita ja taktiikoita. Omilla eväillähän sinne kisoihin on päästykin, joten samoilla eväillä siellä pyritään selviytymäänkin. En usko, että Suomen taktiikka erottuisi juurikaan Islannin taktiikasta arvokisoissa. Ensin sinne pitäisi yrittää päästä ja sitä ajan tässä blogikirjoituksessa takaa. Minusta on naurettavaa suomalaisten huippuvalmentajien ivata ja arvostella jotain sellaista, mitä ei olla itse koskaan saavutettu. Siksi Suomella on Islannin kaltaisista maista paljon opittavaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eikö futis kuitenkin ole tulosurheilua, ja sellaisena ns. arvostelulajien (taitoluistelu, telinevoimistelu jne.) vastakohta? Jos tekee enemmän maaleja kuin vastustaja, on lopputuloksen valossa parempi, ja se ratkaisee.

Brexit-Englanti saattaa hyvinkin hävitä Islannille, esimerkiksi rankkarikilpailussa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Että valmennus olisi ammattimaista nappulaiästä asti, tuntuu pahalta. Lapsille pelin pitää olla myös leikkiä. Eikä jalkapallo mielestäni voi olla sellainen kuningaslaji että yhteiskunta siihen satsaisi paljon paremmin kuin muihin lajeihin. Jääkiekossa yhteiskunnan panostus lajiin on mennyt mahdottomasti överiksi,

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Lapsiin ja nuoriin panostaminen ei voi koskaan mennä överiksi.. On myös ammattitaitoa, että osaa valmentaa ja ohjata lapsia kehityksen ja iän mukaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Se on jo mennyt överiksi. Moni perhe elää jo nyt täysin pojan (nimenomaan pojan) jalkapallo- tai jääkiekkoharjoitusten ehdoilla; juuri luin HS:sta, että näitä harjoituksia voi olla esim 12-vuotiaalla 8 kpl viikossa. Tämä antaa lapselle täysin vääristyneen kuvan siitä, mikä on elämässä oikeasti tärkeää.

MInusta on jotenkin tylsää ja mielikuvituksetonta ajatella, että Suomenkin pitäisi mennä entistä vahvemmin mukaan siihen jalkapallohulluuteen, jota herra nähköön luulisi jo löytyvän maailmasta riittävästi.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #12

Luulisin, että Helsingin kokoisesta kaupungista löytyy 12-vuotiaalle seura- ja joukkuevaihtoehtoja mielenkiinnon ja jaksamisen mukaan. Täällä pohjoisessa 12-vuotiaat treenaavat 3-4 kertaa viikossa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Lapsiin ja nuoriin pitää panostaa antaen heille tukea ja opastusta mahdollisimman moneen liikunnan lajiin. Jalkapallon ei pidä olla erityisasemassa tässä ponnistuksessa niinkuin on jääkiekon kohdalla tapahtunut. Taloudelliset mahdollisuutemme ovat rajalliset.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Luulenpa että Suomellekin olisi kelvannut ihan mikä pelitapa hyvänsä kunhan vain saataisiin menestystä. Siinä valossa studion neropattien puheet "tylsästä" jalkapallosta ovat naurettavia.
Lisäksi kun noita kisastudion asiantuntijoita katsoo, niin on suoranainen ihme miksi Suomi ei pärjää vaikka nämä tyypit näyttävät tietävän ihan kaiken jalkapallosta.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ymmärtämättömänä jalkapallon hienouksista pidä tylsinä otteluja jotka päättyvät 0 - 0 tai 1 - 0 kun ainoa maali on syntynyt huonosta laukauksesta jonka maalivahti helposti olisi torjunut jollei sattumalta viime tipassa olisi pallo muuttanut suuntaa osuessaan oman pelaajan ahteriin.